Ξηροδερμία πελμάτων

Φτέρνες «άγριες» και «σκασμένες».Ποδολογία,Ποδιατρική,Ποδολόγος,Ποδίατρος,Podology,Podiatry,θεραπεία κάλλων, κάλλοι,πόδι

Τα πόδια είναι το μέρος του σώματος μας που καταπονείται περισσότερο κατά την διάρκεια της ημέρας.
 Η ξηροδερμία των ποδιών και κυρίως των πελμάτων, είναι πολύ συχνό φαινόμενο ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών. Σε μία πρόσφατη μελέτη που  έγινε μεταξύ 750 γυναικών, το 76% περιέγραψαν τα πέλματα τους σαν πολύ ξηρά, «άγρια» και «σκασμένα». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός  των γυναικών με ξηροδερμία είναι μεγαλύτερος απ' ότι στους άνδρες.
   
Τι είναι η Ξηροδερμία και πως προκαλείται:

Ξηροδερμία ονομάζεται η κατάσταση του δέρματος κατά την οποία η επιφανειακή του στιβάδα (κεράτινη στιβάδα), αδυνατεί να συγκρατήσει το νερό εντός του δέρματος και έτσι αυτό αποβάλλεται με μορφή υδρατμών. Πολύ ενοχλητική είναι η ξηροδερμία των πελμάτων. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι η τραχύτητα και η πάχυνση του δέρματος των πελμάτων, ιδιαίτερα στη περιοχή των φτερνών όπου παρουσιάζονται «σκασίματα» λόγω της υπερβολικής ξηρότητας. Οι ρωγμές αυτές των πτερνών μπορούν να αποτελέσουν πύλη εισόδου μικροβίων που στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή του ποδιού. Το καλοκαίρι χρειάζεται να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα πόδια μας, γιατί τα ανοικτά παπούτσια (π.χ. πέδιλα, σαγιονάρες) επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Στη ξηροδερμία, πρέπει να σημειωθεί ότι, η συγκέντρωση των φυσικών ενυδατικών παραγόντων του δέρματος (Ουρία, Λακτικό Οξύ) είναι μειωμένη.

Η ξηροδερμία μπορεί να οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες (κρύο, ζέστη, χαμηλή υγρασία, χρήση «σκληρών» σαπουνιών, κλπ),  αλλά και σε ενδογενείς παράγοντες (σακχαρώδης διαβήτης, παθήσεις του θυρεοειδούς, εμμηνόπαυση, νεφρική ανεπάρκεια, ψωρίαση, ατοπική δερματίτιδα και άλλες παθολογικές καταστάσεις). Το 15-20% του πληθυσμού υποφέρει από ξηροδερμία.

Αντιμετώπιση της Ξηροδερμίας

Στο δέρμα με χαμηλά επίπεδα υδρολιπιδίων δεν αρκεί η απλή περιποίηση των κάτω άκρων, αλλά χρειάζεται εξειδικευμένη φροντίδα όπως και συμβαίνει με κάθε πάθηση. Ο Ποδίατρος - Ποδολόγος είναι ο ειδικός, ο οποίος θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, με απομάκρυνση του νεκρού δέρματος, για την καλύτερη απορρόφηση των προιόντων ενυδάτωσης. Τα προιόντα αυτά είναι σχεδιασμένα, μόνο για το δέρμα των ποδιών, με μεγάλη διεισδυτικότητα για να εξισορροπούν την έλλειψη υγρασίας όσο και λιπιδίων, αποκαθιστώντας έτσι τη φυσιολογική λειτουργία του φράγματος της επιδερμίδας. Η παραμέληση της αντιμετώπισης της, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον προβλήματα, τα οποία χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για τους διαβητικούς.

Μην ξεχνάτε :
Από όλα τα μέρη του σώματος, η ξηροδερμία εμφανίζεται πιο συχνά στα πόδια.

Γενικές παθήσεις των ποδιών

Στην ενότητα αυτή θα αναφερθούμε και σε κάποια άλλα σοβαρά είδη παθήσεων, που συναντώνται συχνά ή λιγότερο συχνά, προκειμένου να δώσουμε σε κάθε επισκέπτη του site μας την δυνατότητα να ενημερωθεί για κάθε είδους πάθησης των άκρων που μπορεί να τον ενδιαφέρει.

Η συγκεκριμμένη δηλαδή ενότητα, αναφέρεται και δίνει πληροφορίες για παθήσεις που

αντιμετωπίζονται από την διεπιστημονική ομάδα του  "ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΔΙΟΥ" :

  • Ποδίατροι
  • Ορθοπαιδικοί
  • Διαβητολόγοι
  • Ενδοκρινολόγοι
  • Δερματολόγοι 
  • Αγγειολόγοι - Αγγειοχειρουργοί  

       καθώς και ιατροί άλλων ειδικοτήτων.

 

Ποδολογία,Ποδιατρική,Ποδολόγος,Ποδίατρος,Podology,Podiatry,θεραπεία κάλλων, κάλλοι,πόδι

 
 
 

f / kentropodiou

f / kentropodiou

Βρείτε μας στο facebook

kentropodiou facebook

Βρείτε μας στο Χάρτη

Κεντρικό κατάστημα Σόλωνος 100 - Αθήνα

googlemap solonos

 

 

Βρείτε μας στο Χάρτη

Υποκατάστημα Αργυροπούλου 9 - Κηφισιά

googlemap kifisia