Μεταταρσαλγία

Ποδολογία,Ποδιατρική,Ποδολόγος,Ποδίατρος,Podology,Podiatry,θεραπεία κάλλων, κάλλοι,πόδι

 

Η μεταταρσαλγία είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε πόνο στην περιοχή των μεταταρσίων.
Σχετίζεται με την αυξημένη πίεση στη συγκεκριμένη περιοχή.
Η μεταταρσαλγία εμφανίζεται στο ένα ή και στα δύο πόδια και αφορά την κάκωση των παρακείμενων οστών και αρθρώσεων των μαλακών μορίων και του αρθρικού θύλακα.Το κυριότερο σύμπτωμα της μεταταρσαλγίας είναι ο πόνος στο πρόσθιο μέρος του άκρου ποδός, πελματιαία ακριβώς πίσω από τα δάχτυλα. Ο πόνος κατά κύριο λόγο εστιάζεται στο δεύτερο μετατάρσιο, αλλά μπορεί να επεκταθεί και στα υπόλοιπα μετατάρσια και σε ακόμα πιο χρόνιες περιπτώσεις φτάνει μέχρι τις άκρες των δακτύλων.

Η μεταταρσαλγία δύναται να ταξινομηθεί σε τρείς ομάδες: Την πρωτοπαθή, την δευτεροπαθή και την οφειλόμενη σε διαφορετικές αιτίες από τις έχουσες σχέση με τη φόρτιση του ποδιού.
Η πρωτοπαθής μεταταρσαλγία αφορά τους ασθενείς που εμφανίζουν πόνο κάτω απο τις κεφαλές των μεταταρσίων, με πελματιαίους κάλους, και οφείλονται σε χρόνια ανισορροπία στη κατανομή των φορτίων στο πρόσθιο πόδι.
Η δευτερογενής μεταταρσαλγία έχει παρεμφερή συμπτώματα, όμως η αιτιολογία της είναι διαφορετική από την παθολογία των μεταταρσίων που οφείλεται σε κατασκευαστική ιδιαιτερότητα και μυϊκή ανεπάρκεια των μεσοστέων μυών .

Τα αίτια της μπορεί να είναι:

  •  Ρευματοειδής ή ουρική αρθρίτιδα.
  •  Νέκρωση κεφαλής μεταταρσίου.
  •  Νεύρωμα Morton.
  •  Βράχυνση του κάτω άκρου.
  •  Κατάγματα μεταταρσίων ή κοπώσεως.

Σε περίπτωση που η παραμόρφωση της άρθρωσης είναι μεγάλη, επέρχεται η "πτώση μεταταρσίου», που είναι το επόμενο ιδιαίτερα επώδυνο στάδιο της μεταταρσαλγίας.

Διάγνωση
Η εκτενής λήψη ιστορικού, η εξέταση του υποδήματος και η ψηλάφηση του ποδιού θα δώσουν στον  θεραπευτή τα πρώτα στοιχεία για τη διάγνωση μεταταρσαλγίας.
Η κάθετη πίεση από τον θεραπευτή στην κεφαλή του μεταταρσίου, η σύγκλιση όλων των μεταταρσίων μαζί και η συνύπαρξη υπεκτεράτωσης ή κάλων τοπικά, αναπαράγουν τους πόνους και πιστοποιούν την ύπαρξη μεταταρσαλγίας.
Πολύ σημαντικό μέρος της εξέτασης για τη διάγνωση μεταταρσαλγίας είναι και η κινητική ανάλυση βάδισης μέσω πελματογραφήματος. Αυτή η εξέταση καταγράφει με ακρίβεια τα σημεία φόρτισης των πελμάτων και δίνει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία στον ποδολόγο για την ολοκληρωμένη διάγνωση,
Σε μερικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα, σε περίπτωση πρόσφατου τραυματισμού, η χρήση ακτινογραφιών ή σπινθηρογραφήματος είναι απαραίτητη για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κατάγματος, πτώσης μεταταρσίου ή κάποιου άλλου προβλήματος του άκρου ποδός.
Τέλος, σε περίπτωση που η εξέταση των ακτινογραφιών δεν διαλευκάνει την υπόθεση, η χρήση μαγνητικής τομογραφίας θα βοηθήσει στη διάγνωση τυχόν παθολογικής αιτίας, η οποία πιθανόν να ευθύνεται για την παρούσα κατάσταση.

Θεραπεία
Στην οξεία φάση του προβλήματος, όπου ο πόνος είναι παρά πολύ έντονος, ενδείκνυται ξεκούραση, εφαρμογή πάγου και η χρήση αναλγητικών φαρμάκων. Στη συνέχεια, ο ποδολόγος εκτελεί στατική και δυναμική ανάλυση βάδισης με τη βοήθεια του πελματογράφου και λαμβάνει πρόπλασμα για την κατασκευή ζεύγους ειδικών ορθωτικών πελμάτων.
Τα πέλματα κατασκευάζονται σύμφωνα με τις παραπάνω μετρήσεις και πάντα λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, το βάρος και τις δραστηριότητες του κάθε ασθενούς. Με άλλα λόγια, το ειδικό ορθωτικό πέλμα κατασκευάζεται για το πόδι του κάθε ασθενούς ξεχωριστά, για να έχει την καλύτερη δυνατή προσαρμογή.
Σκοπός του ορθωτικού πέλματος είναι να αποφορτίσει τα μετατάρσια, να υποστηρίξει τα οστά του ταρσού και να ελευθερώσει κινητικά τις υπόλοιπες αρθρώσεις του άκρου ποδός. Το είδος του ορθωτικού που κατασκευάζει ο ποδολόγος αλλάζει ανάλογα με το στάδιο αποκατάστασης του προβλήματος. Αρχικά, χρησιμοποιείται ο συνδυασμός κάποιων μαλακών και απορροφητικών υλικών για να ηρεμήσει η φλεγμονή, Στη συνέχεια, γίνεται αντικατάσταση του ορθωτικού με σκληρότερα υλικά που πλέον σκοπό έχουν, όχι μόνο να θεραπεύσουν τη μεταταρσαλγία, αλλά να υποστηρίξουν ολόκληρο το πέλμα σε θέση που να επιτρέπει τη σωστή λειτουργία όλου του κάτω άκρου.
Σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι το πελματογράφημα μας δίνει πολλά ακόμα στοιχεία σχετικά με την ανατομία, τους άξονες αναβηματισμού, το κέντρο βάρους του σώματος και την εμβιομηχανική λειτουργία του κάτω άκρου. Ετσι λοιπόν μπορούν να αξιολογηθούν προβλήματα πλατυποδίας, κοιλοποδίας, ανισοσκελίας, και πολλών άλλων παραμέτρων που πιθανόν να χρειάζεται να ληφθούν υπόψη για την ολοκληρωμένη αποκατάσταση του προβλήματος.

Πρόληψη

΄Οπως είναι γνωστό, η πρόληψη είναι η καλύτερη μορφή θεραπείας. Προτιμήστε παπούτσια ευρύχωρα με ορθοπεδική δομή, έτσι ώστε να γίνεται καλύτερη κατανομή των πιέσεων σε όλα τα μήκη και πλάτη του πέλματος χωρίς να συμπιέζονται τα δάχτυλα, Φροντίστε το τακούνι να μην ξεπερνάει τα 4-5 εκατοστά. Απευθυνθείτε στον Ποδίατρο - Ποδολόγο σας  και κατασκευάστε ένα ζευγάρι ορθωτικά πέλματα. Μην ξεχνάτε ότι δεν υπάρχει το "τέλειο πόδι", που σημαίνει ότι κάθε πέλμα έχει τη δική του ιδιομορφία και πιθανόν να χρειάζεται ορθωτική υποστήριξη.
Απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά. Οι πιέσεις που ασκούνται στα πέλματά μας κατά τη βάδιση είναι πολλαπλάσιες του βάρους μας. ΄Οσο λοιπόν αυξάνονται τα κιλά τόσο αυξάνονται και τα ποσοστά επιπλοκών των μεταταρσίων. Μην αγνοείτε τον πόνο και κυρίως, μη μαθαίνετε να ζείτε με αυτόν. Μην ξεχνάτε πως οι παθήσεις αντιμετωπίζονται πολύ πιο δύσκολα όταν γίνονται χρόνιες.

   

f / kentropodiou

f / kentropodiou

Βρείτε μας στο facebook

kentropodiou facebook

Βρείτε μας στο Χάρτη

Κεντρικό κατάστημα Σόλωνος 100 - Αθήνα

googlemap solonos

 

 

Βρείτε μας στο Χάρτη

Υποκατάστημα Αργυροπούλου 9 - Κηφισιά

googlemap kifisia