Δερματομυκητιάσεις ποδιών

Η μυκητίαση ποδιών είναι μια πολύ συχνή δερματοπάθεια  και πολλοί άνθρωποι θα την εμφανίσουν, τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Εμφανίζεται κυρίως στους εφήβους και στους ενήλικες άνδρες. Δεν είναι τόσο συνηθισμένη σε γυναίκες και παιδιά μικρότερα των 12 ετών.Ποδολογία,Ποδιατρική,Ποδολόγος,Ποδίατρος,Podology,Podiatry,θεραπεία κάλλων, κάλλοι,πόδι

Η μυκητίαση των ποδιών δεν θα πρέπει να αγνοείται, γιατί μπορεί εύκολα να θεραπευτεί κάποιες φορές, αλλά κάποιες άλλες να αντισταθεί έντονα στην οποιαδήποτε θεραπεία.

Η αιτία είναι μύκητες, μικροοργανισμοί δηλαδή, οι οποίοι βρίσκονται στον οργανισμό όλων των ανθρώπων και μπορεί να πολλαπλασιαστούν. Μερικοί άνθρωποι έχουν τον μύκητα στο δέρμα τους, χωρίς όμως να εμφανίζουν τη νόσο. Το γιατί άλλοι αναπτύσσουν και άλλοι όχι, αυτό είναι άγνωστο δυστυχώς ακόμα!
    
 

Ποδολογία,Ποδιατρική,Ποδολόγος,Ποδίατρος,Podology,Podiatry,θεραπεία κάλλων, κάλλοι,πόδι

Τα πόδια μας βρίσκονται σε στενή επαφή με το έδαφος και τα μικρόβια του, τις αθλητικές κάλτσες, τα  αθλητικά παπούτσια, τους ιδρώτες στις σαγιονάρες, την βρώμικη άμμο στην παραλία. Στους άνδρες δυστυχώς το σημείο του σώματος που συχνά... δεινοπαθεί το καλοκαίρι από τους μύκητες είναι τα πόδια, καθώς οι άντρες έχουν την συνήθεια να φορούν κάθε μέρα τα ίδια παπούτσια τα οποία επιπλέον συχνότατα δεν αερίζονται καλά – κι αυτό, ειδικά με την ζέστη, είναι σίγουρη «συνταγή» μυκητίασης.

Οι μύκητες «αγαπούν» ιδιαίτερα την υγρασία και το σκοτάδι! Αναπτύσσονται λοιπόν πάντα σε υγρά μέρη. Πόδια που ιδρώνουν πολύ, πόδια που δεν στεγνώνουν καλά μετά το κολύμπι ή το μπάνιο στο σπίτι, μέσα σε κλειστά παπούτσια και κάλτσες και επίσης στο ζεστό κλίμα της χώρας μας, είναι οι συνθήκες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου.

Η μυκητίαση μπορεί να προσβάλλει διάφορους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Σε μερικούς, το δέρμα  μεταξύ των δακτύλων (ιδίως των 2 τελευταίων μικρών) ξεφλουδίζει, και σκάζει. Σε άλλους, υπάρχει κοκκινίλα, ξεφλούδισμα  ακόμα και φυσαλίδες στα πέλματα αλλά και στα πλάγια των ποδιών.

Αυτές οι βλάβες μπορεί να συνοδεύονται από φαγούρα.

Τα νύχια των ποδιών μπορεί επίσης να προσβληθούν από μύκητες. Οι ονυχομυκητιάσεις έχουν σαν αποτέλεσμα τη πάχυνση, το ξεφλούδισμα, το “φάγωμα” των νυχιών και ακόμα την απώλειά τους.

Στην ενότητα ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΝΥΧΙΩΝ θα βρείτε αναλυτικότερες πληροφορίες για τις μυκητιάσεις  των νυχιών.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Δεν είναι βέβαια όλα τα εξανθήματα στα πόδια μυκητίαση. Πριν “θεραπεύσει κανείς” από μόνος του το πόδι του, πρέπει να συμβουλευτεί τον ειδικό (Ποδίατρο ή Ποδολόγο ή Δερματολόγο), ο οποίος είναι ο κατάλληλος να διαγνώσει την κατάσταση και να υποδείξει το κατάλληλο φάρμακο. Η χρήση σκευασμάτων από το φαρμακείο που ίσως δεν είναι κατάλληλο, θα έχει σαν συνέπεια την επιδείνωση της μυκητίασης. Αν δεν θεραπευτεί η μυκητίαση, καταλήγει σε φουσκάλες και σκασίματα του δέρματος, με κίνδυνο δευτερογενούς μόλυνσης από μικρόβια.

Πως γίνεται η διάγνωση της μυκητιάσης.

Γίνεται πάντα από τον ειδικό: Ποδίατρο ή Ποδολόγο ή Δερματολόγο. Κάποιες φορές, ίσως χρειαστεί να γίνει και εξέταση από μικροβιολόγο.Λαμβάνεται «δείγμα» από την βλάβη, για να ανακαλυφθεί στο μικροσκόπιο ο μύκητας, που μάλιστα κάποιες φορές δεν είναι δυνατόν ούτε και αυτό!

Πως θεραπεύεται.

Αμέσως μετά την διάγνωση, θα πρέπει να αρχίσει αμέσως η θεραπεία. Για απλές περιπτώσεις, αρκεί η τοπική θεραπεία με κρέμες. Οι κρέμες ανακουφίζουν από τα συμπτώματα αρκετά γρήγορα στην περίπτωση μυκητίασης του δέρματος. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο ειδικός θα μας δώσει την κατάλληλη αγωγή. Οι μυκητιάσεις των νυχιών αντίθετα, είναι πολύ δύσκολο να θεραπευτούν. Και πάλι όμως θα πρέπει να απευθυνθούμε στους ειδικούς!

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό επίσης είναι το να μην διακοπεί η θεραπεία μόλις ανακουφιστεί κανείς από τα συμπτώματα. Ενώ το δέρμα μπορεί να παρουσιάζει βελτίωση, η μόλυνση μπορεί να παραμένει και η δερματοπάθεια θα εμφανιστεί και πάλι. Γι αυτό πρέπει να συνεχίσουμε τη θεραπεία για όσο διάστημα μας συστήσουν  οι ειδικοί και μην ξεγελαστούμε από μια πιθανή γρήγορη βελτίωση.

Γενικές παθήσεις των ποδιών

Στην ενότητα αυτή θα αναφερθούμε και σε κάποια άλλα σοβαρά είδη παθήσεων, που συναντώνται συχνά ή λιγότερο συχνά, προκειμένου να δώσουμε σε κάθε επισκέπτη του site μας την δυνατότητα να ενημερωθεί για κάθε είδους πάθησης των άκρων που μπορεί να τον ενδιαφέρει.

Η συγκεκριμμένη δηλαδή ενότητα, αναφέρεται και δίνει πληροφορίες για παθήσεις που

αντιμετωπίζονται από την διεπιστημονική ομάδα του  "ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΔΙΟΥ" :

  • Ποδίατροι
  • Ορθοπαιδικοί
  • Διαβητολόγοι
  • Ενδοκρινολόγοι
  • Δερματολόγοι 
  • Αγγειολόγοι - Αγγειοχειρουργοί  

       καθώς και ιατροί άλλων ειδικοτήτων.

 

Ποδολογία,Ποδιατρική,Ποδολόγος,Ποδίατρος,Podology,Podiatry,θεραπεία κάλλων, κάλλοι,πόδι

 
 
 

f / kentropodiou

f / kentropodiou

Βρείτε μας στο facebook

kentropodiou facebook

Βρείτε μας στο Χάρτη

Κεντρικό κατάστημα Σόλωνος 100 - Αθήνα

googlemap solonos

 

 

Βρείτε μας στο Χάρτη

Υποκατάστημα Αργυροπούλου 9 - Κηφισιά

googlemap kifisia